5 sätt att prata med dina tonåringar om mens - Lingonvecka.se

5 sätt att prata med dina tonåringar om mens

Ja, jisses. Så var det dags. Dagen D. Apokalypsen och domedagen och hela tjotafräset på samma gång. Du har hittat blodiga trosor i tvättkorgen och nu måste du snacka INTIMHYGIEN! För att göra livet lite enklare för er har vi tagit fram den här listan - håll dig till den och du ska se att ni överlever tills nästa blodiga trosa dyker upp.

1. Prata öppet om mens

Mens är en naturlig del av dina (kvinnliga) barns liv och för dem är det bra att tidigt lära sig att mens inte är något att gömma eller skämmas över. Tvärtom - mens kan vara kul! Vi har alla några roliga historier på lager som tåls att återberättas, även om ni som inte själva har mens. Har du kanske någon gång sprungit i ilfart till affären för att någon ropar lite kvävt från bakom en toalettdörr eller kanske fått krypa in under en brygga för att justera bindan när det börjat droppa vid HELT fel tillfälle? Berätta! det kommer att få din tonåring på bättre humör och göra det lättare att prata om. 

2. Se till att alltid ha mensskydd hemma

Mensskydd ska bara finnas där. Det där med att stoppa trosorna fulla av toalettpapper och hasa sig till affären tar lätt udden av storheten i att kunna skapa liv. Ta för vana att alltid fylla på menslagret - tänk på att även de tonåringar som pratar öppet om mens ofta glömmer att be dig fylla på! Varför inte ställa fram en snygg burk med tamponger och bindor som du sedan fyller på med jämna mellanrum? Eller kanske ge din tonåringen en prenumeration på lingonveckas mensbox.

3. With great power comes great responsebillity

Hand i hand med mensen kommer fertiliteten. Det där blommor och bin-snacket bör hända nu om det inte redan har hänt. Men oroa dig inte, dagens tonåringar är välinformerade och du behöver inte gå på detaljer (om du inte känner att det kan behövas) men du behöver påminna dem om att de måste skydda sig! För tonåringar cirkulerar det många myter om när och hur de kan bli gravida. 

4. PMS är på riktigt och du kommer dödens dö om du förnekar det

Var uppmärksam på hur din tonåring mår under sin cykel. Det är svårt för dem att förstå om de mår som de ska eller om de har extra ont eller blir extra nedstämda. Har din tonåring väldigt ont borde ni överväga preventivmedel (alltid i dialog med er ungdomsmottagning) det kan vara ett tecken på endometrios. Märker du att din tonåring blir väldigt nedstämd under en viss period? Rådfråga er ungdomsmottagning. 

Med det sagt är mens inte ett get out of jail-frikort. Med rätt hjälp går det alldeles utmärkt att ta sig till skolan men när de kommer hem kanske de behöver en chokladkaka och en kram. 

5.  Föregå med gott exempel

Din tonåring kommer aldrig att berätta mer för dig än vad du berättar för dem. Berätta gärna för din tonåring om din mens - hur den funkar, hur mycket det är och hur du mår i din cykel. För er som lider brist på livmoder är detta ett lite svårare steg - men det går att prata om ändå! Berätta för din tonåring om hur män inte har samma hormoncykel men att ni också går igenom faser i er pubertet, gud vet vad det nu kan vara.

 

May the force be with you och glöm för f***n inte mensskyddet!

 

Tillbaka till blogg