Så använder du en menskopp - Lingonvecka.se

Så använder du en menskopp

Menskopp är ett bra alternativ till tampong och binda som på kort tid blivit ett populärt mensskydd. Men hur använder man den egentligen?

En menskopp, är precis som det låter en liten kopp gjord av silikon, som förs in i slidan. I stället för att suga upp blodet, likt en tampong, samlar menskoppen upp blodet i koppen och när det är dags tömmer du den. Du kan använda samma menskopp i flera år. Den är enkel och smidig att använda och du slipper bära med dig extra mensskydd i väskan.

 

Hur väljer jag rätt menskopp för min kropp?

Blöder du mycket bör du välja en menskopp som rymmer en större mängd blod. Den ska dock inte vara för stor, för det kan innebär att det blir obehagligt att sätta in den. Här får man helt enkelt testa sig fram! En menskopp är vanligen ungefär fem centimeter lång och den lilla piggen klipps av i en längd som passar dig. Blöder du mindre kan det räcka med en mindre/kortare kopp.

Har du en väldigt varierad mens kan det hända att du behöver två olika koppar, en för de dagar då mensen är mer riklig och en för slutet på menstruationen.


Hur fungerar det?

Lingonveckas menskopp hålls på plats av det vakuum som bildas av slidans väggar och muskler. Ditt inre är fantastiskt och gör allt jobb — du kommer knappt att känna något alls!

Hela koppen placeras i den nedre delen av slidan, precis bakom blygdbenet och nedanför livmoderhalsen.

Slidan är bakåtlutad, så om du för koppen mot korsryggen snett bakåt och rör den upp och ned så får du hjälp att hitta den rätta och mest bekväma placeringen för den.

Rotera koppen och kontrollera att koppen är helt utvecklad och inte läcker. Din livmoderhals kan röra sig under mensen, därför kräver insättningen av koppen lite träning och kännedom om din egen anatomi.

1. Tvätta händerna

Tvätta händerna med tvål och vatten.
Kontrollera så att lufthålen högst upp på koppen är öppna, tvätta koppen i ljummet vatten och tvål. 

2. Vik + håll

Du kan föra in koppen både i sittande och stående ställning, eller sittandes på huk. Att sära på benen hjälper dig att lyckas med att föra in koppen på ett bekvämt sätt. Slappna av.

Vik ihop koppen på mitten så att den blir platt, vik den sedan på hälften så att den får formen av ett C.

3. Sätt in

Håll kvar koppen sammanvikt och för in den med den övre kanten först i slidan. För att kontrollera att koppen är fullständigt öppen kan du föra upp ett rent finger mot dess botten och känna på den - den ska vara rund.

4. Använd + lär dig

Koppen ska tömmas ungefär 2–4 gånger om dagen och den kan användas i upp till 12 timmar. 

5. Ta ut + töm

Tvätta händerna och slappna av i musklerna. Ta tag i botten på koppen. För att få vakuumet att släppa pressar du ihop bottendelen av koppen.

Var noga med att inte dra ut koppen enbart genom dra i skaftet. Häll sedan ut innehållet i toaletten. Skölj av den och använd på nytt.

6. Rengöra + sköta

Koppen ska rengöras före och efter din mens, och efter tömning. För att undvika dålig lukt och missfärgning , skölj i kallt vatten, tvätta sedan med varmt vatten och mild tvål. Lingonveckas menskopp levereras med en förvaringsask så du enkelt kan förvara eller ta med din menskopp.

 

Tillbaka till blogg