Vad är ägglossning?
Puberteten inleds med att äggen börjar mogna och det är då den första ägglossningen sker. Två veckor efter att ägglossningen har skett kommer den första mensen.
Vad är en menscykeln?
Menscykelns (mensens första dag till nästa menens första dag) längd varierar för alla men brukar vara mellan 21 till 35 dagar. Vid ägglossning brukar slidsekretet vara genomskinligt, segt och trådaktigt.
Vad händer med ägget?
När mensen är slut ökar produktionen av hormon i hypofysen. Det är detta hormon som gör så att äggen kan mogna i ägget. Ägget ligger i en äggblåsa som bildar östrogent hormon och när den brister lossnar ägget. Äggblåsan blir då en gulkropp som tillverkar gulkroppshormon, eller progesteron.
Vad händer i livmodern?
Äggblåsans hormoner får slemhinnan att förbereda sig på att ta emot ett befruktat ägg. Äggen lossnar från äggstockarna och fortsätter vidare till äggledarna där de nu är redo att bli befruktade. Det är i detta stadie en del kvinnor kan känna lite obehag men en del känner inget alls.
Vad händer med äggen om ingen befruktning sker?
Gulkroppen skrumpnar och hormonnivån sjunker. Detta gör att slemhinnan stöts ut och det är det som är mensen.
Jisses, hur länge ska jag behöva ha det såhär?
I ungefär 40 år. Men vet du vad? Det finns saker som gör det lättare. Choklad och bra mensskydd till exempel, läs mer om Lingonveckas produktutbud här.
Läs mer på vårdguiden: https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/liv--halsa/sa-fungerar-kroppen/mens/